Levensmiddelenrecht

Systeem van een gelaagd functioneel rechtsgebied

    • Deze uitgave is leverbaar als:

    Soort uitgave: 

    ISBN: 9789069168098

    1e druk 2017

    Verschijningsdatum: 17-01-2017

    Pagina's: 140

    Levensmiddelenrecht

    Omschrijving

    Het levensmiddelenrecht is wereldwijd in opkomst. Het doet voor de inwendige mens wat het milieurecht voor de wereld doet: beschermen tegen aantasting. Dit functionele rechtsgebied strekt zich uit over het internationaal, Europees en nationaal recht. Publiekrechtelijke normstelling en private regulering doorsnijden elkaar. Aspecten van staatsrecht, privaatrecht, strafrecht en vooral bestuursrecht spelen een rol. Het levensmiddelenrecht is een interdisciplinaire ontmoetingsplaats waar juristen voedingswetenschappers, toxicologen en microbiologen elkaar tegenkomen.

    Dit cahier schotelt het complexe materiaal op een zodanig gesystematiseerde wijze aan u voor, dat u het ‘grote plaatje’ te pakken kunt krijgen. Dit plaatje strekt zich uit van mensenrechten tot borging van veiligheid en voorlichting van consumenten.

    Inhoudsopgave

    1. Inleiding
    1.1. Het gaat ergens over
    1.2. Regulatory affairs – technical compliance
    1.3. Een functioneel rechtsgebied
    1.4. Bronnen van het levensmiddelenrecht
    1.5. Plan van behandeling

    2. Geschiedenis van het levensmiddelenrecht
    2.1. Voorafgaand aan Europese integratie
    2.2. Sedert de Europese integratie
    2.3. Mondiaal
    2.4. Stand van zaken

    3. De mensenrechtelijke dimensie van het levensmiddelenrecht
    3.1. Bill of Rights
    3.2. Het recht op adequate voeding
    3.3. Overheidsplichten
    3.4. Het recht op voeding in Nederland
    3.5. Recht op voeding en het levensmiddelenrecht

    4. Internationaal levensmiddelenrecht
    4.1. Handel en geschillenbeslechting
    4.2. Codex Alimentarius
    4.3. Crisis management

    5. Een kader voor systematische analyse van het levensmiddelenrecht
    5.1. Structuur
    5.2. Normadressaten: ABC van het levensmiddelenrecht
    5.2.1. Autoriteiten
    5.2.2. Bedrijven
    5.2.3. Consumenten
    5.3. Hoofdonderwerpen van het levensmiddelenrecht

    6. Beginselen en begrippen
    6.1. Inleiding
    6.2. Doel van levensmiddelenrecht
    6.3. Risicoanalyse en voorzorg
    6.4. Het begrip levensmiddel
    6.5. Verantwoordelijkheid

    7. Voedselveiligheid: concept
    7.1. Materiële voedselveiligheid
    7.2. Algemeen concept
    7.3. De aard en de toestand van het product
    7.4. Specifieke normstelling ten aanzien van de aard van het product
    7.5. Specifieke normstelling ten aanzien van de toestand van het product
    7.6. Materiële voedselveiligheid in schema

    8. Voedselveiligheid: Ingrediënten
    8.1. Inleiding
    8.2. Additieven
    8.3. Voedingssupplementen en verrijkte levensmiddelen
    8.4. Genetisch gemodificeerde organismen
    8.5. Andere nieuwe levensmiddelen
    8.6. Toelatingsvereisten in het algemeen

    9. Voedselveiligheidslimieten
    9.1. Voedselvervuiling
    9.2. Toxiciteitsbeoordeling
    9.3. Chemie limieten
    9.4. Microbiologie
    9.5. Vaststelling van limieten
    9.6. Microbiologische limieten
    9.7. Levensmiddelenrecht in cijfers

    10. Voedselveiligheid: Proceseisen
    10.1. Voorkomen: hygiëne
    10.1.1. Voorvereisten
    10.1.2. HACCP
    10.1.3. Hygiëne codes
    10.2. Voorbereid zijn: traceerbaarheid
    10.3. Voorval verhelpen: recall

    11. Voedselinformatierecht
    11.1. Verplichte aanduidingen: etikettering
    11.1.1. Aanduiding
    11.1.2. Ingrediëntenlijst
    11.1.3. Allergenendeclaratie
    11.1.4. KWID
    11.1.5. Netto hoeveelheid
    11.1.6. Houdbaarheidsdatum
    11.1.7. Bijzondere bewaar- of gebruiksvoorschriften
    11.1.8. NAW-gegevens
    11.1.9. Herkomst
    11.1.10. Gebruiksaanwijzing
    11.1.11. Alcoholpercentage
    11.1.12. Voedingswaardevermelding
    11.2. Beschermde aanduidingen
    11.3. Gereglementeerde beweringen: voedings- en gezondheidsclaims
    11.4. Verboden beweringen: medische claims

    12. Handhaving van het levensmiddelenrecht
    12.1. Verantwoordelijkheid
    12.2. Verordening inzake officiële controles
    12.3. Bevoegde autoriteiten
    12.4. Delegatie
    12.5. Toezicht
    12.5.1. Medewerkingsplicht
    12.5.2. Verslaglegging
    12.6. Handhavingsmaatregelen
    12.7. Herstelsancties
    12.8. Bestraffende sancties
    12.9. Importcontrole
    12.10. Rechtsbescherming en rechtsmiddelverwijzing
    12.11. Internationale samenwerking
    12.12. RASFF
    12.13. Noodmaatregelen
    12.14. Tweedelijnsinspecties
    12.15. Vrijwaringsmaatregelen
    12.16. Derde landen
    12.17. Controles uit derde landen
    12.18. Herziening
    12.19. Conclusie

    13. Privaat levensmiddelenrecht
    13.1. Private voedselveiligheidsstandaarden
    13.2. Duurzaamheidsstandaarden
    13.3. Religieuze standaarden
    13.4. Het mechanisme van privaat levensmiddelenrecht
    13.5. Publiekrechtelijke relevantie

    14. Ten slotte
    14.1. Beroepsperspectief
    14.2. De wereld van het levensmiddelenrecht
    14.2.1. NVLR
    14.2.2. EFLA
    14.2.3. European Institute for Food Law
    14.2.4. Food Law Academy
    14.2.5. FIAN
    14.2.6. FairFood
    14.2.7. Foodwatch
    14.2.8. FLEP
    14.2.9. Voedingstechnologen
    14.2.10. GHI
    14.2.11. Voedselbank
    14.2.12. Academia
    14.2.13. Levensmiddelenrecht en agrarisch recht
    14.2.14. Literatuursuggesties
    14.3. Ten slotte

    Bronnen
    Trefwoorden

    Recensies

    Deze uitgave heeft nog geen recensie

    Schrijf een recensie