The Children Act | Film & gesprek met jurist Ybo Buruma (Lezing)

24-09-2018 19.30 - 22.15

Met welke morele dilemma’s worden rechters geconfronteerd? Mogen ingrijpende en complexe beslissingen wel op de schouders van één persoon rusten? Hoe moeten we omgaan met waarden die indruisen tegen onze culturele intuïties en common sense? Bekijk The Children Act over een rechter die moet beslissen of zij een jongen die Jehovah’s Getuige is tot een bloedtransfusie moet dwingen. Luister vooraf naar de lezing van jurist Ybo Buruma en praat na de film mee over de morele taak van rechters.

The Children Act

De 17-jarige Adam heeft leukemie en zal niet lang meer leven als hij geen bloedtransfusie krijgt. Omwille van zijn geloof als Jehovah’s Getuige weigert Adam deze noodzakelijke medische hulp. Rechter Fiona moet beslissen of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen, of dat het recht op vrije wil toch zwaarder weegt. Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen voor hen allebei.

Na afloop van de film gaat Ybo Buruma in gesprek met programmamaker Liesbeth Jansen over de dilemma’s waar juristen mee te maken hebben. Hoe bepaal je als jurist wat de juiste beslissingen zijn voor andere mensen? Wanneer neem je de ideeën van een kind mee in je beslissing? En wat te doen als religieuze overtuigingen lijnrecht tegenover algemeen geaccepteerde waarden staan?

Over de spreker

Ybo Buruma is een bekende Nederlandse jurist. Tot 2011 was hij hoogleraar Strafrecht aan de Radboud Universiteit en publiceerde hij o.a. over slachtoffers, zedendelicten en georganiseerde misdaad. Sinds 2011 is hij raadsheer in de Hoge Raad.

Deelname

Deelname kost € 9,50| Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders, PV Radboud-leden en Vrienden van LUX betalen € 7,-. 

Inschrijven en websitehttps://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/the-children-act-film-gesprek-jurist-ybo-buruma/