Nieuws

18 jaar cel voor Amsterdamse zuurgooier Jelle F.24-05-2017– http://www.parool.nl

De Amsterdammer die ruim twee jaar geleden zuur goot over een vrouw in een Delhaize-supermarkt in Antwerpen is ook in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar celstraf.

Bron: http://www.parool.nl/amsterdam/18-jaar-cel-voor-amsterdamse-zuurgooier-jelle-f~a4496868/

Politie kan in juli speekseltesten doen die drugs aantonen 24-05-2017– http://www.nu.nl

De politie kan vanaf 1 juli speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie. De wet die dit mogelijk maakt, gaat dan in.

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4718430/politie-kan-in-juli-speekseltesten-doen-drugs-aantonen.html

Ook Gerechtshof beveelt Google tot verwijdering zoekresultaten veroordeelde advocaat 24-05-2017– http://www.advocatie.nl

Ook van het Gerechtshof Den Haag moet Google de zoekresultaten naar een Engels nieuwsbericht, over een voor verboden wapenbezit veroordeelde Nederlandse advocaat, verwijderen. ‘Google heeft door opname van de twee URL’s in haar resultatenlijst het verbod van artikel 16 Wbp geschonden, zodat een bevel tot verwijdering daarvan op zijn plaats is,’ aldus het arrest van dinsdag 23 mei.

Bron: http://www.advocatie.nl/ook-gerechtshof-beveelt-google-tot-verwijdering-zoekresultaten-veroordeelde-advocaat

Zweden staakt onderzoek naar Julian Assange in verkrachtingszaak19-05-2017– https://www.trouw.nl

De Australische klokkenluider Julian Assange wordt niet langer gezocht in het onderzoek naar de verkrachting van twee Zweedse vrouwen. Dat melden Zweedse media.

Bron: https://www.trouw.nl/home/zweden-staakt-onderzoek-naar-julian-assange-in-verkrachtingszaak~a4228d5e/

Gerechtshof stelt PwC in het gelijk tegen oud-hoogleraren19-05-2017– http://www.consultancy.nl

Het Amsterdamse Gerechtshof heeft bepaald dat PwC geen schadevergoeding hoeft te betalen aan twee oud-hoogleraren. De twee eisten ruim €700.000 van de accountants- en adviesorganisatie omdat PwC ondeugdelijke rapporten zou hebben afgeleverd die een rol zouden hebben gespeeld in het ontslag van de oud-hoogleraren. Met de uitspraak komt een einde aan zeventien jaar van juridische conflicten.

Bron: http://www.consultancy.nl/nieuws/14083/gerechtshof-stelt-pwc-in-het-gelijk-tegen-oud-hoogleraren

Grondrechten Volkert van der Graaf geschonden19-05-2017– http://nos.nl

De grondrechten van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, zijn geschonden doordat er persoonlijke gegevens over hem zijn uitgelekt, vlak voordat hij in 2014 vrijkwam.

Bron: http://nos.nl/artikel/2173963-grondrechten-volkert-van-der-graaf-geschonden.html

Mensenrechten noodzakelijk voor een effectieve armoedeaanpak17-05-2017– http://www.blikopnieuws.nl

Voor een effectieve aanpak van armoede is het noodzakelijk om mensenrechten centraal te stellen. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens op basis van de rapportage Mensenrechten in Nederland: armoede, sociale uitsluiting en mensenrechten

Bron: http://www.blikopnieuws.nl/nieuws/253230/mensenrechten-noodzakelijk-voor-een-effectieve-armoedeaanpak.html

Rutte weigert openheid over formatiebreuk17-05-2017– http://www.nu.nl

VVD-leider Mark Rutte is niet van plan bekend te maken op welke inhoudelijke punten de formatiepoging met de VVD, het CDA, D66 en GroenLinks is gestrand.

Bron: http://www.nu.nl/politiek/4699869/rutte-weigert-openheid-formatiebreuk.html

Straf voor 126 foute agenten17-05-2017– http://www.ad.nl

Vorig jaar zijn 1.473 onderzoeken gedaan naar mogelijk wangedrag door politieagenten. Daarop volgde ontslag of voorwaardelijk ontslag voor 126 agenten. Het vaakst gingen agenten in de fout met alcohol- of drugsmisbruik (19), meteen gevolgd door lekken of misbruik van informatie (18). Ongewenste omgangsvormen, intimidatie en discriminatie was 16 keer reden voor maatregelen.

Bron: http://www.ad.nl/binnenland/straf-voor-126-foute-agenten~ae1fb73e/

Rechter berispt kinderraad om vechtscheidingzaak met aangifte van pedofilie17-05-2017– http://www.volkskrant.nl

Het gerechtshof Amsterdam heeft de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie op de vingers getikt in een vechtscheidingszaak waarin de moeder bang was dat haar zoon werd misbruikt door haar ex-man met een pedofiel verleden. Volgens het hof heeft de raad onzorgvuldig onderzoek gedaan.

Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/rechter-berispt-kinderraad-om-vechtscheidingzaak-met-aangifte-van-pedofilie~a4495262/

Advocaten willen schorsing hechtenis Holleeder om andere straf uit te laten zitten15-05-2017– http://www.nu.nl

De advocaten van Willem Holleeder hebben maandag verzocht om zijn voorlopige hechtenis te schorsen zodat hij een straf die hij in een andere zaak heeft gekregen kan gaan uitzitten. Het gaat om een straf van drie jaar en vier maanden.

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4693881/advocaten-willen-schorsing-hechtenis-holleeder-andere-straf-laten-zitten.html?redirect=1

Banken mijden Amsterdam om bonusplafond15-05-2017– http://www.ad.nl

De kans is klein dat financiële instellingen hun Europese hoofdkantoor na de brexit naar Amsterdam zullen verhuizen. Het strenge Nederlandse bonusplafond schrikt de internationale banken af.

Bron: http://www.ad.nl/economie/banken-toch-niet-naar-amsterdam-vanwege-bonusplafond~a0cb0528/

Kabinet wint advies in bij Raad van State over pensioenhervorming15-05-2017– https://fd.nl

Het demissionaire kabinet heeft de Raad van State om juridisch advies gevraagd over een netelige kwestie rond de hervorming van het pensioenstelsel. Dat stellen verschillende betrokkenen bij het pensioenplan van de Sociaal-Economische Raad (SER). Het ministerie van Sociale Zaken bevestigt het adviesverzoek.

Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1201616/kabinet-wint-advies-in-bij-raad-van-state-over-pensioenhervorming

Uitspraak Europese Hof versterkt rechten van vliegpassagiers12-05-2017– http://verkeersbureaus.info

Luchtvaartmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor het informeren van de passagier over vluchtannuleringen en voor het betalen van een schadevergoeding; ook als er sprake is van een boeking via een ticketwebsite.

Bron: http://verkeersbureaus.info/nieuws/2017/05/11/95619-uitspraak-europese-hof-versterkt-rechten-van-vliegpassagiers/

Uitspraak Hof van Justitie: Nederlands gezinsmigratiebeleid moet op de schop12-05-2017– https://www.nationalezorggids.nl

Op 10 mei heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een baanbrekende uitspraak gedaan in de zaak Chavez-Vilchez. Het Hof oordeelt dat een buitenlandse ouder verblijfsrecht toe kan komen bij een Nederlands kind. Het Hof heeft duidelijk gemaakt dat de rechten van de kinderen de doorslag geven en dat hun belang voorop staat. Er moet onderzocht worden of er een zodanige afhankelijkheidsrelatie bestaat tussen de ouder en het kind, dat het kind eigenlijk gedwongen zou zijn om met de buitenlandse ouder mee te reizen naar een land buiten de EU. Dat meldt Defence for Children. 

Bron: https://www.nationalezorggids.nl/jeugdzorg/nieuws/37666-uitspraak-hof-van-justitie-nederlands-gezinsmigratiebeleid-moet-op-de-schop.html

President Bouterse vangt opnieuw bot bij rechter12-05-2017– https://www.trouw.nl

Voor de tweede maal heeft de rechter in Suriname een poging van president Desi Bouterse om zijn moordproces om zeep te helpen onherroepelijk van tafel geveegd. De bal ligt nu wederom in het kamp van de aanklager, die na bijna tien procesjaren opnieuw een kans krijgt eindelijk zijn strafeis bekend te maken.

Bron: https://www.trouw.nl/democratie/president-bouterse-vangt-opnieuw-bot-bij-rechter~aec97e7b/

Kort geding Milieudefensie tegen staat om schone lucht11-05-2017– http://nos.nl

Milieudefensie wil een kort geding beginnen tegen de staat om schonere lucht af te dwingen. De milieuorganisatie heeft de overheid vorig jaar al voor de rechter gedaagd, maar er is nog geen zicht op een eerste zittingsdatum.
 

Bron: http://nos.nl/artikel/2172527-kort-geding-milieudefensie-tegen-staat-om-schone-lucht.html

Europese Commissie wees burgerinitiatief 'Stop TTIP' onterecht af11-05-2017– https://radar.avrotros.nl

Het Europese burgerinitiatief 'Stop TTIP' is in 2014 ten onrechte afgewezen door de Europese Commissie. Dat oordeelde het Gerecht van de Europese Unie woensdag.
De commissie zei niet bevoegd te zijn om het burgerinitiatief te registreren. De rechters vinden dat besluit in strijd met democratische principes en hebben het nietig verklaard. 'Het zwengelt op rechtmatige wijze en tijdig een democratisch debat aan.' De commissie kan nog in beroep gaan. 

Bron: https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/europese-commissie-wees-burgerinitiatief-stop-ttip-onterecht-af/

Trumps voormalige adviseur Flynn door Senaat gedagvaard om Rusland-documenten11-05-2017– http://www.volkskrant.nl

De Senaatscommissie heeft de voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump gedagvaard. De commissie heeft Michael Flynn verzocht documenten te overleggen die verband houden met het onderzoek naar mogelijke banden met Rusland, maar die weigert hij te geven.

Bron: http://www.volkskrant.nl/buitenland/trumps-voormalige-adviseur-flynn-door-senaat-gedagvaard-om-rusland-documenten~a4493951/

Unieke uitspraak: moslima met nikab terecht gekort op bijstandsuitkering10-05-2017– http://www.volkskrant.nl

Een moslima die vier jaar geleden weigerde haar nikab - een gezichtsbedekkende sluier - af te doen tijdens een werktraining, is door de gemeente Utrecht terecht op haar bijstandsuitkering gekort. Dat oordeelde de hoogste rechterlijke macht in bestuurlijke geschillen, de Centrale Raad van Beroep vandaag. Het is een unieke uitspraak.

Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/unieke-uitspraak-moslima-met-nikab-terecht-gekort-op-bijstandsuitkering~a4493560/

Duitse rechter stuurt zaak over machtsmisbruik Google naar Europees Hof 10-05-2017– http://www.nu.nl

De Duitse rechter stuurt een rechtszaak tussen Google en veertig uitgevers door naar het Europees Hof. Dat meldt Reuters. De uitgevers beschuldigen Google van machtsmisbruik, omdat het bedrijf niet betaald voor nieuwsfragmenten gebruikt Google News.

Bron: http://www.nu.nl/internet/4679328/duitse-rechter-stuurt-zaak-machtsmisbruik-google-europees-hof.html

Yukos Oil volgens Nederlandse regels onrechtmatig failliet verklaard10-05-2017– http://nos.nl

Het Russische vonnis waarin oliebedrijf Yukos in 2006 failliet is verklaard, wordt in Nederland niet erkend. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Volgens het hof waren de Russische autoriteiten uit op het faillissement van Yukos Oil en hebben ze dit uitgelokt. Erkenning van een onrechtmatig vonnis is "strijdig met de Nederlandse openbare orde", oordeelt het hof.

Bron: http://nos.nl/artikel/2172293-yukos-oil-volgens-nederlandse-regels-onrechtmatig-failliet-verklaard.html

Brussel pleit voor het eerst voor aanpak schadelijke effecten globalisering Vrijhandel moet eerlijke handel worden09-05-2017– http://www.volkskrant.nl

De Europese Commissie bepleit voor het eerst een alomvattende aanpak om de schadelijke effecten van de globalisering in te perken. Vrijhandel moet eerlijke handel worden, is de leidraad van een nota die de Commissarissen Timmermans (Betere Regelgeving) en Katainen (Banen, Concurrentie) woensdag presenteren. Zo niet, dan keert de burger zich af van de Europese Unie.

Bron: http://www.volkskrant.nl/economie/europese-commissie-pleit-voor-aanpak-harde-kanten-van-globalisering-anders-keert-burger-zich-af-van-eu~a4493390/

Rechtbank wijst uitstel zaak moord Everink af09-05-2017– http://nos.nl

De rechtszaak over de moord op Koen Everink heeft vanochtend al flinke vertraging opgelopen. De advocaat van verdachte Mark de J. heeft de rechtbank vanochtend gevraagd de zaak uit te stellen, maar die voelde daar niets voor.

Bron: http://nos.nl/artikel/2172114-rechtbank-wijst-uitstel-zaak-moord-everink-af.html

Twee masters doen en maar ιιn diploma krijgen09-05-2017– http://www.utnieuws.nl

Eén diploma behalen voor twee masterprogramma’s? Universiteiten moeten beter duidelijk maken welke mastertrajecten onder dezelfde paraplu vallen, zegt het Interstedelijk Studenten Overleg vandaag in dagblad Trouw.

Bron: http://www.utnieuws.nl/nieuws/64076/Twee_masters_doen_en_maar_n_diploma_krijgen

Meer transgenders in Nederland na wetswijziging09-05-2017– http://www.parool.nl

Mensen die officieel hun geslacht willen laten wijzigen, moesten voor 2014 aan bepaalde medische eisen voldoen en langs de rechter. Deze eisen vervielen met de invoering van de transgenderwet. Dit verklaart mogelijk de toename in het aantal wijzigingen, aldus de onderzoekers. De toename is in lijn met de stijging van aanmeldingen bij genderklinieken en het aantal mensen dat zich in andere (buitenlandse) onderzoeken transgender noemt.

Bron: http://www.parool.nl/binnenland/meer-transgenders-in-nederland-na-wetswijziging~a4493397/

Verplicht digitaal procederen verder ingevoerd05-05-2017– https://www.rijksoverheid.nl

Digitaal procederen wordt per 12 juni 2017 verplicht in asiel- en bewaringszaken bij alle rechtbanken en per 1 september 2017 in vorderingszaken met verplichte procesvertegenwoordiging (de handelszaken met advocaat) bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland. Dit staat in een inwerkingtredingsbesluit dat vandaag in het Staatsblad is gepubliceerd.
 
Daarmee is een nieuwe stap gezet in de gefaseerde inwerkingtreding van de wetten en besluiten van het programma KEI (Kwaliteit en Innovatie rechtspraak). Digitaal procederen is in civiele vorderingsprocedures al per 1 maart 2017 bij de Hoge Raad ingevoerd.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/05/04/verplicht-digitaal-procederen-verder-ingevoerd

'Een op drie boetes geseponeerd door OM'05-05-2017– http://nos.nl

Een op de drie boetes die het Openbaar Ministerie behandelt, verdwijnt in de prullenbak. RTL Nieuws meldt na eigen onderzoek dat het vorig jaar ging om 44.000 van de 130.000 boetes voor bijvoorbeeld verboden wapenbezit of forse snelheidsovertredingen. De daders gingen in die gevallen vrijuit. 

Bron: http://nos.nl/artikel/2171661-een-op-drie-boetes-geseponeerd-door-om.html

Wet Zeggenschap Lichaamsmateriaal, waar hebben we het eigenlijk over?04-05-2017– https://www.rijksoverheid.nl

Van bijna alle Nederlanders ligt lichaamsmateriaal opgeslagen, bijvoorbeeld bij ziekenhuizen of laboratoria. Je kunt daarbij denken aan buisjes bloed, verwijderde galstenen of urinemonsters. Uit onderzoek van het Rathenau Instituut blijkt dat dit om miljoenen stukjes lichaamsmateriaal gaat. Op dit moment is het wettelijk niet goed geregeld wat er wel en niet met dat lichaamsmateriaal mag gebeuren. Om daar verandering in te brengen en duidelijk te regelen wat wel en niet mag, wordt er gewerkt aan de Wet Zeggenschap Lichaamsmateriaal.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/05/02/wet-zeggenschap-lichaamsmateriaal-waar-hebben-we-het-eigenlijk-over

Zorgen om onafhankelijkheid Poolse rechtspraak04-05-2017– https://www.rechtspraak.nl

De Raad voor de rechtspraak heeft in een brief aan minister-president Rutte (met een afschrift aan de ministers Koenders van Buitenlandse Zaken en Blok van Veiligheid en Justitie en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer) aangegeven zich grote zorgen te maken over de onafhankelijkheid van de rechters in Polen. 

Bron: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Zorgen-om-onafhankelijkheid-Poolse-rechtspraak.aspx

Rechtspraak in Nederland moet helemaal op de schop04-05-2017– http://www.volkskrant.nl

 
 
Het rechtssysteem in Nederland is niet meer van deze tijd. Rechtszaken bieden vaak geen oplossingen, maar verergeren soms juist een conflict. Dat blijkt uit een rapport van Hiil (Hague Institute for Innovation of Law), een onafhankelijk internationaal onderzoeksinstituut dat de rechtsstaat onderzoekt in verschillende landen, waaronder Nederland.
 

Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/rechtspraak-in-nederland-moet-helemaal-op-de-schop~a4492381/

Rechtspraak in Nederland moet helemaal op de schop04-05-2017– http://www.volkskrant.nl

 
 
Het rechtssysteem in Nederland is niet meer van deze tijd. Rechtszaken bieden vaak geen oplossingen, maar verergeren soms juist een conflict. Dat blijkt uit een rapport van Hiil (Hague Institute for Innovation of Law), een onafhankelijk internationaal onderzoeksinstituut dat de rechtsstaat onderzoekt in verschillende landen, waaronder Nederland.
 

Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/rechtspraak-in-nederland-moet-helemaal-op-de-schop~a4492381/

Onverwachte bekentenis Kasteelmoord: waarheid is beter dan de leugen03-05-2017– http://nos.nl

Het leest als de onverwachte wending aan het eind van een spannende detectiveroman, en het heeft er ook alle ingrediënten voor: een kasteel, een geheimzinnige moord en een familiedrama. In België raken ze niet uitgepraat over de plotselinge bekentenis in het proces over de Kasteelmoord die in het land al jaren de voorpagina's haalt. 

Bron: http://nos.nl/artikel/2171248-onverwachte-bekentenis-kasteelmoord-waarheid-is-beter-dan-de-leugen.html

Toegang justitie tot DNA nadelig voor medisch onderzoek03-05-2017– http://binnenland.eenvandaag.nl

Als het aan demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers ligt, kunnen Justitie en politie straks in uitzonderlijke gevallen speuren in DNA-materiaal dat is afgestaan en opgeslagen voor medische onderzoeksdoeleinden. Dit dreigt gevolgen te hebben voor medisch wetenschappelijk onderzoek, aldus artsen en patiëntenverenigingen. 

Bron: http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/73779/toegang_justitie_tot_dna_nadelig_voor_medisch_onderzoek

Toch strafzaak Loveparade-drama Duisburg  25-04-2017– http://nos.nl

Er komt toch een strafzaak rond het Loveparade-drama van 2010 in Duisburg. Dat heeft het gerechtshof in Düsseldorf bekendgemaakt. Vorig jaar had een rechter nog bepaald dat er vanwege gebrek aan bewijs geen strafzaak zou komen.

Bron: http://nos.nl/artikel/2169949-toch-strafzaak-loveparade-drama-duisburg.html

Abortuswet Ierland sneuvelt25-04-2017– http://binnenland.eenvandaag.nl

Ierland zet een historische stap: een speciale burgercommissie maakt de weg vrij voor het schrappen van het verbod op abortus.  

Bron: http://binnenland.eenvandaag.nl/radio-items/73639/abortuswet_sneuvelt

Denk in beroep tegen uitspraak Sylvana Simons25-04-2017– http://www.parool.nl

Denk gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat ex-medewerker Sylvana Simons de politieke partij geen schadevergoeding hoeft te betalen, maar zelfs geld krijgt. 

Bron: http://www.parool.nl/binnenland/denk-in-beroep-tegen-uitspraak-sylvana-simons~a4490460/

Benoemingen Hoge Raad der Nederlanden24-04-2017– https://www.rijksoverheid.nl

Mevrouw prof. mr. drs. C.H. Sieburgh wordt raadsheer in de civiele kamer van de Hoge Raad der Nederlanden. Daarnaast wordt de heer mr. B.J. Drijber advocaat-generaal in het parket bij de Hoge Raad. De ministerraad heeft besloten hen voor te dragen op voorstel van minister Blok van Veiligheid en Justitie.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/04/21/benoemingen-hoge-raad-der-nederlanden

Mensenrechtenorganisaties vragen om stop uitzetting gezinnen naar Afghanistan 24-04-2017– http://www.nu.nl

Acht kinder- en mensenrechtenorganisaties waaronder Unicef, Defence for Children en Amnesty International, stellen dat Nederland moet stoppen met het uitzetten van gezinnen met jonge kinderen naar Afghanistan. De situatie is daar volgens de organisaties te onveilig en instabiel.  

Bron: http://www.nu.nl/algemeen/4642824/mensenrechtenorganisaties-vragen-stop-uitzetting-gezinnen-afghanistan.html

Rechtspraak: permanente dialoog over toekomst24-04-2017– https://www.rechtspraak.nl

Hoe kunnen rechters ook in 2030 en daarna hun belangrijke taken in de samenleving vervullen? De Rechtspraak gaat zich via structurele scenarioplanning oriënteren op wat mogelijk in de toekomst van rechters  wordt verwacht. Dit is neergelegd in het rapport Verder bouwen aan het huis van de rechtsstaat. 

Bron: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Rechtspraak-permanente-dialoog-over-toekomst--.aspx

Emeritus hoogleraar doet aangifte tegen Hoge Raad21-04-2017– http://www.ad.nl

De Amsterdamse emeritus hoogleraar Hans-Ulli Jessurun d'Oliveira heeft aangifte gedaan tegen de voltallige Hoge Raad. Het allerhoogste Nederlandse rechtsorgaan zou in de dagelijkse praktijk voortdurend een geheimhoudingsplicht schenden en grondrechten met voeten treden.

Bron: http://www.ad.nl/amsterdam/emeritus-hoogleraar-doet-aangifte-tegen-hoge-raad~a31856ef/

Rechter staat gekraakte berichten toe als bewijs21-04-2017– http://www.nu.nl

Het Openbaar Ministerie (OM) mag de inhoud van versleutelde berichten uit speciale telefoons gebruiken als bewijs in strafzaken.  

Bron: http://www.nu.nl/tech/4634397/rechter-staat-gekraakte-berichten-toe-als-bewijs.html

Toch strafrechtelijk onderzoek tegen de NAM21-04-2017– http://www.dvhn.nl

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt dat er een strafrechtelijk onderzoek moet komen tegen de NAM. Er zijn volgens het Gerechtshof aanwijzingen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij zich bij de gaswinning in Groningen schuldig heeft gemaakt aan het beschadigen van woningen waardoor levensgevaar te duchten is.

Bron: http://www.dvhn.nl/groningen/Toch-strafrechtelijk-onderzoek-tegen-de-NAM-22154148.html

Stalker van advocaten krijgt 240 uur taakstraf21-04-2017– http://www.advocatie.nl

De Brabantse Robert B. (50) heeft 240 uur taakstraf gekregen en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden voor het stalken van de advocaten Nico Meijering, Theo Hiddema, Gerard Spong en Renata Honig. B. belde de advocaten maandenlang dag en nacht, en stuurde talloze sms'jes. B. verklaarde bij de rechter te handelen uit verveling.

Bron: http://www.advocatie.nl/stalker-van-advocaten-krijgt-240-uur-taakstraf

Stichting Brein wint rechtszaak van amateurondertitelaars 21-04-2017– http://www.nu.nl

Stichting Brein heeft een rechtszaak gewonnen die was aangespannen door een groep amateurondertitelaars. Zij maken Nederlandse ondertitels bij buitenlandse tv-series en films en plaatsen deze online. 

Bron: http://www.nu.nl/internet/4636464/stichting-brein-wint-rechtszaak-van-amateurondertitelaars.html

Minder klachten over advocaten 20-04-2017– http://www.nu.nl

Over advocaten wordt steeds minder geklaagd en ook worden minder klachten tegen hen gegrond verklaard. Dat blijkt uit het jaarverslag van de onafhankelijke tuchtrechters die toezicht houden op een goed werkende advocatuur, dat donderdag is verschenen. 

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4632855/minder-klachten-advocaten.html

Verdachten in Passageproces krijgen het woord20-04-2017– http://www.parool.nl

Het grote Amsterdamse liquidatieproces Passage bereikt donderdag tien jaar na de arrestaties van de eerste verdachten de slotdag in het hoger beroep. De tien verdachten krijgen het laatste woord.

Bron: http://www.parool.nl/amsterdam/verdachten-in-passageproces-krijgen-het-woord~a4488977/

Opsporen voortvluchtigen heeft vaak weinig prioriteit20-04-2017– https://www.perssupport.nl

Er staan ongeveer 11.000 tot een gevangenisstraf veroordeelde voortvluchtigen op de nationale opsporingslijst en deze worden niet altijd actief opgespoord. Dit blijkt uit onderzoek van Yvette Schoenmakers en anderen. Sommige voortvluchtigen staan al lang gesignaleerd; bijna de helft al langer dan vijf jaar. Ruim driekwart van de voortvluchtigen heeft een openstaande strafduur van hooguit twee maanden voor bijvoorbeeld vermogenscriminaliteit. De opsporing van deze mensen heeft geen hoge prioriteit bij de politie. 

Bron: https://www.perssupport.nl/persbericht/1f58763e-5952-4c50-aec8-5bb8371663d0/opsporen-voortvluchtigen-heeft-vaak-weinig-prioriteit

Tuchtklacht Lakeman tegen top PWC wegens niet melden fraude20-04-2017– https://www.perssupport.nl

Voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) heeft bij de Accountantskamer een tuchtklacht ingediend tegen voormalig topbestuurders  van accountantskantoor PWC. Volgens Lakeman tolereerde PWC bij een van haar klanten jarenlang een omkopingsfraude en werd die niet bij de bevoegde overheidsinstanties gemeld. Lakeman stelt dat de top van PWC wist dat het omkoping, valsheid in geschrifte en het maskeren van omkoping betrof. Het feit dat géén fraudemelding bij overheidsinstanties werd gedaan wijst volgens hem op een gebrek aan integriteit bij de betrokken PWC-bestuurders. 

Bron: https://www.perssupport.nl/persbericht/ac3f3b5c-8b61-4dd6-8ec5-21897f787683/tuchtklacht-lakeman-tegen-top-pwc-wegens-niet-melden-fraude

De Rechtspraak in 2016 in vogelvlucht19-04-2017– https://www.rechtspraak.nl

De 11 rechtbanken, 4 gerechtshoven en 2 bijzondere colleges (Centrale Raad van Beroep en College van Beroep voor het bedrijfsleven kregen in 2016 bijna 1,6 miljoen zaken aangeleverd. Dat waren er 95 duizend minder dan in 2015.

Bron: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/De-Rechtspraak-in-2016-in-vogelvlucht.aspx

Trump eist herziening visaprogramma voor gekwalificeerde buitenlanders19-04-2017– http://www.standaard.be

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een decreet ondertekend in het kader van zijn ‘Buy American, Hire American’-belofte. Hij vraagt onder meer een herziening van de visa voor buitenlandse hooggekwalificeerde werknemers die in de VS willen werken.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170419_02840264

Meer kinderen zoeken contact met Kinderombudsman 19-04-2017– http://www.nu.nl

Steeds meer kinderen nemen contact op met de Kinderombudsman. In totaal zochten 327 kinderen contact met hulpvragen, verzoeken en klachten.

Bron: http://www.nu.nl/werk-en-prive/4629909/meer-kinderen-zoeken-contact-met-kinderombudsman.html

Rechters waarschuwen: zet rechtbank niet verder buitenspel19-04-2017– http://www.ad.nl

De trend om zaken buiten de strafrechter om af te handelen moet niet nog verder doorzetten, vindt voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak. Hij stelt dat 'de samenleving moet kunnen zien en controleren dat in strafzaken recht wordt gedaan'. En dat betekent wat hem betreft dat de rechter bepaalt.

Bron: http://www.ad.nl/binnenland/rechters-waarschuwen-zet-rechtbank-niet-verder-buitenspel~a9575349/

Tot 18 jaar cel geλist voor mislukte liquidatie 'Pjotr'13-04-2017– http://www.parool.nl

Het Openbaar Ministerie eist tot achttien jaar cel tegen vijf mannen die worden verdacht van het medeplegen van de mislukte liquidatie van de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R. in Diemen.

Bron: http://www.parool.nl/amsterdam/tot-18-jaar-cel-geeist-voor-mislukte-liquidatie-pjotr~a4486587/

Europees hof veroordeelt Rusland om 'Beslan'13-04-2017– http://www.europa-nu.nl

Het Europese Hof voor de Rechten van Mens (EHRM) heeft Rusland donderdag veroordeeld in verband met het bloedige gijzeldrama in 2004 in een school in Beslan. Islamistische terroristen namen aan het begin van het schooljaar in de Zuid-Russische stad meer dan 1000 mensen in gijzeling, voornamelijk kinderen en hun ouders. Het drama leidde tot meer dan 330 doden, van wie ruim 180 kinderen.

Bron: http://www.europa-nu.nl/id/vkdcejpw4nzf/nieuws/europees_hof_veroordeelt_rusland_om?ctx=vh6ukzb3nnt0&s0e=vifdkm1d06kk

Hoofdverdachte aanslag Stockholm bekent 'terreurdaad'11-04-2017– http://www.nu.nl

De man die vrijdag werd aangehouden in Stockholm nadat hij met een gestolen vrachtwagen op een menigte was ingereden, heeft bekend dat hij een "terreurdaad" heeft gepleegd.

Bron: http://www.nu.nl/terrorisme-in-europa/4611435/hoofdverdachte-aanslag-stockholm-bekent-terreurdaad-.html

Blok: houders van aandelen aan toonder niet langer anoniem11-04-2017– https://www.rijksoverheid.nl

Houders van aandelen aan toonder zijn straks te identificeren via hun effectenrekening. Zij kunnen niet langer anoniem blijven. Doel van de maatregel is te voorkomen dat deze stukken worden misbruikt voor de financiering van terrorisme, of voor belastingontduiking en witwassen. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Blok (Veiligheid en Justitie), mede namens minister Dijsselbloem (Financiёn), dat vandaag voor consultatie op internet is geplaatst. De regeling is eerder in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/04/11/blok-houders-van-aandelen-aan-toonder-niet-langer-anoniem

Aantal executies wereldwijd daalt fors11-04-2017– https://www.trouw.nl

De uitvoering van doodvonnissen nam vorig jaar drastisch af. Al zijn er voor China geen cijfers.

Bron: https://www.trouw.nl/home/aantal-executies-wereldwijd-daalt-fors~ac687935/

Mogelijk Rotterdamse seriemoordenaar gepakt07-04-2017– http://www.ad.nl

Justitie heeft een mogelijke seriemoordenaar gearresteerd die de dood van meerdere prostituees op zijn geweten zou hebben. Het gaat om een 58-jarige Rotterdammer die in jaren negentig en tachtig volgens de politie twee, maar mogelijk zelfs vijf vrouwen heeft vermoord.

Bron: http://www.ad.nl/rotterdam/mogelijk-rotterdamse-seriemoordenaar-gepakt~ab7cfb43f/

Europese Unie eist onafhankelijk onderzoek naar gifgasaanval in Syriλ - Erdogan wil actie07-04-2017– http://www.demorgen.be

De Europese Unie roept de Verenigde Naties op om de Veiligheidsraad samen te roepen, de gifgasaanval van dinsdag in Syrië sterk te veroordelen en snel een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek te verzekeren naar de aanval. Dat heeft EU-buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini gisteravond verklaard in Brussel. Tien lidstaten van de Veiligheidsraad hebben ondertussen opnieuw een compromisvoorstel voor een resolutie voorgelegd aan de V-raad waarin ze een onderzoek vragen naar de aanval.

Bron: http://www.demorgen.be/buitenland/europese-unie-eist-onafhankelijk-onderzoek-naar-gifgasaanval-in-syrie-erdogan-wil-actie-bb2fee81/

Moslimvrouwen in India eisen strengere echtscheidingsregels07-04-2017– https://www.trouw.nl

In India scheiden moslimmannen door drie keer talaq te zeggen. Vrouwen eisen dat daar een eind aan komt.

Bron: https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/moslimvrouwen-in-india-eisen-strengere-echtscheidingsregels~a24ff7fe/

Onrechtmatig BSA frustreert studenten06-04-2017– http://www.scienceguide.nl

Het LSR constateert dat studenten die te maken hebben met een onrechtmatig Bindend Studieadvies (BSA) opvallend veel moeite moeten doen om hun studie te kunnen vervolgen. “Onderwijsinstellingen proberen studenten buiten te houden terwijl ze volledig het recht hebben terug te keren.”

Bron: http://www.scienceguide.nl/201704/onrechtmatig-bsa-frustreert-studenten.aspx?rss=1

Groep van 17 staten vecht Trumps actie tegen Obama's klimaatbeleid aan06-04-2017– http://www.volkskrant.nl

Een groep van zeventien Amerikaanse staten stapt naar de rechter om het decreet van president Trump aan te vechten waarmee hij het progressieve klimaatbeleid van de regering-Obama terugdraait. De staten, onder leiding van New York, zeggen dat de regering een wettelijke plicht heeft om de uitstoot van broeikasgassen te reguleren.

Bron: http://www.volkskrant.nl/buitenland/groep-van-17-staten-vecht-trumps-actie-tegen-obama-s-klimaatbeleid-aan~a4483710/

Pechtold wil bed-bad-brood bespreken aan formatietafel06-04-2017– http://www.ad.nl

Alexander Pechtold wil de bed-bad-broodregeling onderdeel van de formatiebesprekingen maken. Dat zei de D66-voorman vanmorgen voorafgaand aan de coalitieonderhandelingen met de leiders van VVD, CDA en GroenLinks.

Bron: http://www.ad.nl/politiek/pechtold-wil-bed-bad-brood-bespreken-aan-formatietafel~ac4bee52/

Nederland zweeg over fiscale deals bedrijven05-04-2017– https://fd.nl

De Nederlandse overheid heeft belastingafspraken met multinationals geheim gehouden voor andere Europese landen. Dit ondanks een Nederlandse belofte om openheid te geven over de belastingdeals.

Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1195685/nederland-zweeg-over-fiscale-deals-bedrijven

Minder huurders bij woningcorporaties hun huis uitgezet05-04-2017– http://www.nu.nl

Voor een huisuitzetting is altijd een uitspraak van de rechter nodig. In 2016 spraken rechters 18.500 vonnissen uit om huurders te kunnen uitzetten (tegen 22.000 in 2015).

Bron: http://www.nu.nl/wonen/4595319/minder-huurders-bij-woningcorporaties-huis-uitgezet-.html?redirect=1

Monique B. mogelijk al 8 jaar onterecht vast voor moord05-04-2017– http://nos.nl

Monique B. uit Rijswijk zit mogelijk al acht jaar vast voor een moord die ze niet pleegde. Dat zegt de projectgroep Gerede Twijfel tegen Omroep West. Volgens de groep onderzoekers is nooit serieus gekeken naar andere verdachten.

Bron: http://nos.nl/artikel/2166627-monique-b-mogelijk-al-8-jaar-onterecht-vast-voor-moord.html

Gerechtshof Venezuela zet parlement aan de kant31-03-2017– https://www.nrc.nl

De oppositie vreest dat president Maduro met de ingreep de feitelijke alleenheerschappij in handen krijgt.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/31/gerechtshof-venezuela-zet-parlement-aan-de-kant-a1552672

Zuid-Afrikaanse president Zuma pleegt coup tegen eigen kabinet31-03-2017– https://www.nrc.nl

Met het ontslag van de gerespecteerde minister van financiën en 14 andere bewindslieden stuurt hij de economie richting de afgrond.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/31/zuid-afrikaanse-president-zuma-pleegt-coup-tegen-eigen-kabinet-a1552674

Meer dan vijfhonderd meldingen voor schadeclaim executies Indonesiλ 31-03-2017– http://www.nu.nl

Meer dan vijfhonderd kinderen van mannen die tussen 1946 en 1949 in Nederlands-Indië door het Nederlandse leger zouden zijn geëxecuteerd, bereiden schadeclaims voor. 

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4583307/meer-dan-vijfhonderd-meldingen-schadeclaim-executies-indonesie.html

Werkgevers eisen nieuw ontslagrecht 30-03-2017– http://nos.nl

Werkgevers in de industrie willen voor Pasen een akkoord sluiten met de vakbonden over de knelpunten op de arbeidsmarkt. Hoog op het verlanglijstje daarbij staat de versoepeling van het ontslagrecht.

Bron: http://nos.nl/artikel/2165662-werkgevers-eisen-nieuw-ontslagrecht.html

Hoogste aantal buitenlandse studenten ooit30-03-2017– http://www.parool.nl

Er studeren meer buitenlandse studenten in Nederland dan ooit tevoren. In totaal gaat het om 112.000 studenten die les volgen op hogescholen of universiteiten.

Bron: http://www.parool.nl/amsterdam/hoogste-aantal-buitenlandse-studenten-ooit~a4480838/

Staatssteun voor NIP-test 'onwettig', Belgisch bedrijf klaagt Nederland aan30-03-2017– http://www.volkskrant.nl

Een Belgisch bedrijf klaagt de Nederlandse staat aan wegens ongeoorloofde staatssteun bij het subsidiëren van de zogeheten NIP-test voor zwangere vrouwen. Dankzij 26 miljoen euro subsidie voor de acht academische ziekenhuizen in Nederland kost die test vanaf zaterdag in Nederland 175 euro. Dat is concurrentievervalsing, meent Patrick Willems van het Antwerpse Gendia, dat de laatste vier jaar 21 duizend Nederlandse vrouwen testte à 590 euro.

Bron: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/nederlandse-staat-aangeklaagd-door-belgisch-bedrijf-om-subsidie-voor-nip-test~a4480650/

Drie van de vijf agenten niet vervolgd voor dood Mitch Henriquez30-03-2017– http://www.volkskrant.nl

Drie agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez in 2015 worden niet vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten. De nabestaanden van de 42-jarige Arubaan eisten dat in totaal vijf agenten zouden worden berecht.

Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/drie-van-de-vijf-agenten-niet-vervolgd-voor-dood-mitch-henriquez~a4480893/

Verbod op kweek embryo's hindert wetenschap29-03-2017– https://www.trouw.nl

Nieuwe technieken maken het in principe mogelijk het DNA van een embryo aan te passen. Onderzoekers willen graag testen of dat veilig is, maar mogen het niet.

Bron: https://www.trouw.nl/home/verbod-op-kweek-embryo-s-hindert-wetenschap~ac1b6650/

Arts in zaak-Mitch pleitte al eerder politiemensen vrij29-03-2017– http://www.ad.nl

De advocaten van de agenten die Mitch Henriquez zouden hebben omgebracht, hebben niet voor niets forensisch arts Kees Das naar de zaak laten kijken. Volgens Das is niet de nekklem, maar een hartstilstand Mitch fataal geworden. Door een soortgelijke conclusie van Das werden zeven jaar geleden ook zes cipiers vrijgesproken.

Bron: http://www.ad.nl/binnenland/arts-in-zaak-mitch-pleitte-al-eerder-politiemensen-vrij~ad8da20a/

Hoger beroep levert vaak lagere straf op29-03-2017– http://www.ad.nl

Wie in hoger beroep gaat tegen een vonnis van de rechtbank, maakt flinke kans op een mildere straf. In een op de drie gevallen pakt een gevangenisstraf, taakstraf of boete lager uit.

Bron: http://www.ad.nl/binnenland/hoger-beroep-levert-vaak-lagere-straf-op~af3f9914/

Deken sleept de helden van Groningen voor de rechter28-03-2017– https://fd.nl

Komt advocatenkantoor De Haan op voor de belangen van de gedupeerde en verontwaardigde huizenbezitters in het Groningse aardbevingsgebied? Of wordt het Groningse kantoor gedreven door financieel eigenbelang? Die vraag zweeft boven een tuchtzaak die Rob Geene, deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland, heeft aangespannen tegen De Haan. Dinsdag start bij de raad van discipline in Zwolle de inhoudelijke behandeling.

Bron: https://fd.nl/ondernemen/1194316/deken-sleept-de-helden-van-groningen-voor-de-rechter?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20170327&s_cid=671

Britse vrouw komt maar niet van haar man af; rechter weigert scheiding28-03-2017– http://nos.nl

De Britse Tini Owens wil graag scheiden, maar haar man wil dat niet en dus gaat de scheiding niet door. Twee rechters die de zaak hebben behandeld, oordelen dat er nog leven in het huwelijk zit en vinden een scheiding niet gewenst.

Bron: http://nos.nl/artikel/2165231-britse-vrouw-komt-maar-niet-van-haar-man-af-rechter-weigert-scheiding.html

Een celstraf opleggen? De rechter vertikt het 28-03-2017– https://www.nrc.nl

Wie: N.D. (39) en S.M. (54)

Waar: politierechter Amsterdam

De kwestie: diefstal tijdens taakstraf

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/27/een-celstraf-opleggen-de-rechter-vertikt-het-7577561-a1551977

Claim van € 3,3 mrd tegen Volkswagen15-03-2016– http://fd.nl

Een groep van honderden institutionele beleggers uit alle werelddelen heeft maandag in Duitsland een miljardenclaim ingediend tegen Volkswagen vanwege het schandaal rond de sjoemelsoftware in dieselauto's. Het gaat om een bedrag van € 3,3 mrd, de grootste claim die tot nu toe in Duitsland is ingediend. Ook in Amerika is Volkswagen getroffen door een golf claims.

Bron: http://fd.nl/ondernemen/1143378/claim-van-3-3-tegen-volkswagen

VN: Binnen 18 maanden presidentsverkiezingen Syriλ11-03-2016– http://www.ad.nl

Binnen 18 maanden komen er in Syrië presidentsverkiezingen onder toezicht van de VN. Dat heeft de speciale Syrië-gezant van de VN, de Italiaan Staffan de Mistura, vrijdag verklaard in een interview met het Russische persbureau Ria Novosti.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/13868/Burgeroorlog-in-Syrie/article/detail/4261293/2016/03/11/VN-Binnen-18-maanden-presidentsverkiezingen-Syrie.dhtml?utm_medium=rss&utm_content=adnlhetlaatstenieuwsuitbinnenenbuitenlandsportenshow

Jongere met strafblad ontmoedigd bij banenjacht08-03-2016– http://www.parool.nl

Onduidelijkheid over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) lijkt vooral jongeren te hinderen bij het vinden van werk.

Bron: http://www.parool.nl/amsterdam/jongere-met-strafblad-ontmoedigd-bij-banenjacht~a4259139/

Oad-familie Ter Haar in hoger beroep05-02-2016– http://fd.nl

De familie Ter Haar, oprichters van de inmiddels failliete reisgroep Oad, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank te Utrecht van november. Dat heeft zij donderdag in een persbericht bekendgemaakt.

Bron: http://fd.nl/ondernemen/1138348/oad-familie-ter-haar-in-hoger-beroep

Families starten procedure om juweliersvrouw te berechten07-01-2015– http://www.volkskrant.nl

Nabestaanden van de overvallers die omkwamen bij de overval op juwelierszaak Goldies in Deurne, eisen alsnog vervolging van de betrokken juweliersvrouw. Hun advocaat begint een procedure om het OM hiertoe te dwingen. De vrouw schoot de twee aanvallers dood.

Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/families-starten-procedure-om-juweliersvrouw-te-berechten~a3824726/