Ars Aequi november 2015


Kan de Nederlandse regeling van belangenconflicten duidelijker en eenvoudiger? Inspireert het Engelse recht tot een regeling die meer aansluit bij de dagelijkse vertegenwoordigingspraktijk? Koen van Vught onderzoekt het in zijn studentartikel 'Belangenconflicten tussen agent en principaal'.

Daarnaast bespreekt Elbert de Jong onder welke condities regulering van gezondheids- of milieurisico’s via het aansprakelijkheidsrecht zou kunnen geschieden. De veelgehoorde kritiek op het Internationaal Strafhof dat het zich te veel op Afrikaanse landen richt wordt weerlegd door Alette Smeulers en Maartje Weerdesteijn. 

Verder vind je in dit nummer twee Rode draad-artikelen, van Ton Hartlief over de Hoge Raad en het aansprakelijkheidrecht en van Floris Bakels over de totstandkoming en uitleg van uitspraken van de Hoge Raad. Over het motiveren van uitspraken (en de noodzaak daarvan) schrijft ook Margreet Ahsmann in haar artikel 'Motieven om te motiveren'. In 'Bouwstenen van het recht' vertelt Jan Lokin jr. over de geschiedenis van de oudste universiteit van Europa, die van Bologna. 

Bekijk inhoudsopgave


Verschijningsvorm: Maandbladexemplaar (download pdf / epub)

Verschijning: november 2015

ISSN: 2212-5205