Ars Aequi september 2018


Het wetsontwerp Bestuurlijk verbod rechtspersonen moet het mogelijk maken voor de minister voor Rechtsbescherming een rechtspersoon – bijvoorbeeld Outlaw Motorcycle Gangs als Bandidos en Satudarah – per direct te verbieden. Of dit een effectieve maatregel zal zijn wordt in dit nummer onderzocht door Joep Koornstra en Jan Brouwer.

Consumenten worden in het contractenrecht vergaand beschermd. Een zzp’er – de Calimero van het commerciële contractenrecht – geniet deze bescherming niet. Is dat eerlijk, vraagt Harriët Schelhaas zich af. Verder geeft Claire Hofman een uitgebreide beschouwing van het fenomeen anonieme tipgevers in het belastingprocesrecht, en Jan Vranken & Marnix Snel verkennen het begrip ‘heersende leer’ in het privaatrecht.

Deze maand beginnen we met een nieuwe – korte – Rode Draad, getiteld ‘Kansen & risico’s’. Henry Prakken legt uit waarom kansoordelen door deskundigen vaak verkeerd begrepen worden door rechters, en wat daaraan te doen is. Op de Blauwe Pagina’s over Rechtvaardigheid schrijft Wouter Veraart over het utilitarisme. Daarnaast vertelt René Hage over zijn proefschriftonderzoek, belicht Wendy Schrama kort de rol van het recht in vechtscheidingen en maken rechtenstudenten kans op de hoofdprijs van € 200 als zij de rechtsvraag van Ton Jongbloed beantwoorden. Uiteraard ontbreken ook de annotaties en columns deze maand niet.

Bekijk inhoudsopgave


Verschijningsvorm: Maandbladexemplaar (download pdf / epub)

Verschijning: september 2018