Voorbereidingshandelingen (Digitaal boek)


Aanvankelijk waren voorbereidingshandelingen in het wetboek van strafrecht slechts bij hoge uitzondering strafbaar gesteld. Dit uitgangspunt is verlaten toen in 1994 in art. 46 Sr een algemene strafbaarstelling van de voorbereiding van ernstige misdrijven werd opgenomen. In dit Ars Aequi Strafrecht cahier worden de grenzen verkend die dit artikel stelt aan de strafrechtelijke aansprakelijkheid ter zake van voorbereidingshandelingen.

Sinds de invoering van deze strafbaarstelling zijn inmiddels in 2002 en 2007 twee wetswijzigingen gevolgd, die tot gevolg hebben gehad dat achtereenvolgens de woorden ‘in vereniging’ en ‘kennelijk’ uit de wettelijke omschrijving zijn geschrapt. Naar aanleiding van de laatstgenoemde wijziging is in de literatuur discussie ontstaan over de vraag of deze heeft geleid tot een ‘subjectivering’ van de strafbaarstelling. Deze vraag hangt nauw samen met de betekenis die moet worden toegekend aan het standaardarrest dat de Hoge Raad in 2007 heeft gewezen in de strafzaak tegen Samir A. Daarom wordt in dit cahier ook ruim aandacht besteed aan de (objectieve dan wel subjectieve) wijze waarop in de recente lagere rechtspraak toepassing wordt gegeven aan de in dat arrest geformuleerde criteria.

Veel publicaties over het onderwerp voorbereidingshandelingen zijn inmiddels deels verouderd sinds de hierboven genoemde wetswijzigingen en het Samir A-arrest. Dit cahier wil in deze leemte voorzien door een overzicht te geven van de actuele stand van zaken rond de strafbaarstelling van voorbereidingshandelingen. Twintig jaar na de indiening van het wetsvoorstel dat heeft geleid tot de (destijds omstreden) invoering van het huidige art. 46 Sr wordt de balans nog eens opgemaakt. Tevens wordt een eigen opvatting geformuleerd ten aanzien van de interpretatie die aan art. 46 Sr moet worden gegeven, waarbij de ratio van deze strafbaarstelling (zoals deze de wetgever voor ogen stond) het uitgangspunt vormt. Dit alles mondt uit in een pleidooi voor een gematigd objectieve voorbereidingsleer.


Deze digitale uitgave is alleen toegankelijk voor WO en HBO rechtenstudenten via de faculteitsbibliotheken. Geen toegang? Vraag bij jouw faculteitsbibliotheek of zij al een licentie hebben.
Deze digitale uitgave is niet individueel aan te schaffen. Bibliotheken kunnen een licentie nemen en op ip-niveau toegang krijgen tot alle digitale uitgaven van Ars Aequi, neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Bekijk inhoudsopgave


Verschijningsvorm: Digitale uitgaven (download pdf)

Auteur(s): E. Sikkema

1e druk 2011

Verschijningsdatum: 24-01-2012

ISBN: 9789069166766

Pagina's: 82

46 Sr Samir A-arrest voorbereidingshandeling wetsvoorstel 22 26

Strafrecht en criminologie StrafprocesrechtStrafrecht

Alle uitgaven Cahiers Cahiers StrafrechtDigitale uitgaven

U heeft geen toegang tot de download(s) van dit product.

Login of bekijk onze abonnementen

This product can only be purchased by members.