Ars Aequi december 2014

Ik had...

Hoe ziet het ideale werkcollege eruit? Wat kan een docent doen om zo'n college te verbeteren, en welke houding van een student is dodelijk voor zijn ontwikkeling? Roel Schutgens schrijft erover in zijn laatste column voor Ars Aequi.

Opinie Column

Studie, carrière, vaardigheden Onderwijs Vaardigheden

Ars Aequi oktober 2014

Over slappe verhalen en een sterk vermoeden

Rechter-plaatsvervanger Roel Schutgens pleit in deze column voor bondige beroepschriften met alleen kansrijke argumenten en zo min mogelijk ‘ruis’. 

Opinie Column

Metajuridica Rechtspleging

Ars Aequi juni 2014

Verschoolsing

Verschoolsing is heel afschuwelijks, aldus studenten en collega’s van Roel Schutgens. Maar is dat echt wel zo? Of hebben zelfs intrinsiek gemotiveerde studenten soms ook nog een stok achter de deur nodig?

Opinie Column

Studie, carrière, vaardigheden Onderwijs

Ars Aequi april 2014

Symboolpolitiek!

Symboolpolitiek is verwerpelijk! Of toch niet? Roel Schutgens belicht in deze column verschillende kanten van symboolpolitiek.

Opinie Column

Staats- en bestuursrecht Staatsrecht / constitutioneel recht

Ars Aequi februari 2014

Academische Contrareformatie?

Zijn (rechts)wetenschappers links? En gaan wetenschap en politieke overtuigingen wel samen? Roel Schutgens schrijft erover in deze column.

Opinie Column

Ars Aequi december 2013

Tentameninterpretatie

In deze column vraagt Roel Schutgens zich af wat een redelijke tentameninterpretatie is. De beroemde Haviltexformule biedt hierbij uitkomst.

Opinie Column

Studie, carrière, vaardigheden Onderwijs

Ars Aequi oktober 2013

Tussen webles en kopieermachien

Ouderwetse hoorcolleges, hebben ze nog wel zin? Zeker wel, vindt Roel Schutgens. Als was het alleen maar om de prachtige herinneringen die je eraan overhoudt.

Opinie Column

Studie, carrière, vaardigheden Onderwijs

Ars Aequi juni 2013

Progressieven, reactionairen en andere hokjesbewoners

Een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven dat het aanpassen van de geslachtsaanduiding in het bevolkingsregister voor transseksuelen aanzienlijk vergemakkelijkt, heeft geleid tot de roep om gelachtsregistratie door de overheid maar helemaal af te schaffen. Roel Schutgens denkt er het zijne van.

Opinie Column

Staats- en bestuursrecht Mensenrechten

Ars Aequi april 2013

Wim, Lex, Kim en de Dalai

Roel Schutgens beschrijft in zijn column de curieuze wijze waarop de Tibetanen hun staatshoofd kiezen, en trekt vergelijkingen met onze monarchie.

Opinie Column

Staats- en bestuursrecht Staatsrecht / constitutioneel recht

Ars Aequi februari 2013

Kwakopsporing

Onlangs werd de Instructie onorthodoxe opsporingsmethoden van het College van procureurs-generaal openbaar. Voorbeelden van deze opsporingsmethoden zijn het poppenspel bij vermoedens van kindermisbruik, getuigenverhoor onder hypnose, de leugendetector en de hulp van paragnosten. Roel Schutgens denkt er het zijne van.

Opinie Column

Strafrecht en criminologie Strafrecht