Ars Aequi december 2015

Re: Sumption, the law and women

"Gedachtenwisselingen tussen professoren gaan nog wel eens via e-mail, zeker als collega’s zich in andere landen bevinden. Hier een stukje naar aanleiding van een recente uitlating van Engelse Supreme Court-rechter Jonathan Sumption. Dezelfde thema’s zijn ook voor Nederland interessant en geven wellicht stof tot nadenken bij de kerstboom of een goed debat tijdens het kerstdiner…"
 

Opinie Column

Algemeen juridisch

Ars Aequi november 2015

Webcolleges 3.0

In Vanessa Maks column van deze maand staat de volgende vraag centraal: hoe kunnen universiteiten optimaal gebruik maken van digitalisering in het onderwijs?
 

Opinie Column

Algemeen juridisch Studie, carrière, vaardigheden Onderwijs

Ars Aequi oktober 2015

Ter lering ende vermaak

Recht en literatuur zijn nauw met elkaar verbonden. In deze column legt Vanessa Mak uit waarom. Inclusief leestips!
 

Opinie Column

Metajuridica Studie, carrière, vaardigheden

Ars Aequi september 2015

Brandblussen

Deze maand schrijft Vanessa Mak over de zaak van mevrouw Froukje Faber. Haar auto vloog enkele maanden na aankoop in brand op de snelweg, en hiervoor stelt zij het autobedrijf waar zij de auto kocht aansprakelijk. De zaak heeft inmiddels ook het HvJ EU beziggehouden. 
 

Opinie Column

Burgerlijk recht Consumentenrecht

Ars Aequi juni 2015

Summertime, and the living is easy…

In deze column schrijft Vanessa Mak over de spanningen tussen – met name – de zwarte en blanke bevolking van de Verenigde Staten, spanningen waar het Amerikaanse rechtssysteem zich in veel gevallen geen raad mee weet.

 

Opinie Column

Internationaal Europees en buitenlands recht Niet-Nederlands recht

Ars Aequi mei 2015

Lost in the Fine Print

Leest u de algemene voorwaarden iedere keer als u als consument een online overeenkomst afsluit? Waarschijnlijk niet, en u bent niet de enige. Vanessa Mak vertelt ons over de bescherming die in Europa en in de Verenigde Staten geboden wordt tegen oneerlijke bedingen in de kleine lettertjes.
 

Opinie Column

Consumentenrecht

Ars Aequi april 2015

Big Yellow Taxi

Ook in New York probeert de taxidienst voet aan de grond te krijgen. Betekent dat het einde van de wereldberoemde gele taxi?

Opinie Column

Algemeen juridisch Metajuridica Rechtseconomie

Ars Aequi maart 2015

Smoke Gets In Your Eyes

In het touwtrekken tussen de tabaksindustrie en de Amerikaanse overheid over het plaatsen van afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenpakjes is het – zeker voor Nederlanders en andere Europeanen – opmerkelijk dat het Amerikaanse recht zaken afdoet op basis van het recht op de vrijheid van meningsuiting.
 

Opinie Column

Staats- en bestuursrecht Mensenrechten

Ars Aequi februari 2015

As honest as the day is long – of toch niet?

In common law-systemen is de goede trouw een vreemd verschijnsel. In het Canadese recht lijkt daar nu verandering in te komen, aldus Vanessa Mak.
 

Opinie Column

Burgerlijk recht Internationaal Europees en buitenlands recht Common Law Verbintenissenrecht Vermogensrecht

Ars Aequi januari 2015

Sweet Home Alabama voor Amerikaans kiesrecht

Vanuit New York schrijft prof. Vanessa Mak in 2015 iedere maand een column voor Ars Aequi. Haar eerste column gaat over de Amerikaanse mid-term verkiezingen en de rol van het Supreme Court in deze en andere verkiezingen de afgelopen jaren.

Opinie Column

Internationaal Europees en buitenlands recht Staats- en bestuursrecht Niet-Nederlands recht Staatsrecht / constitutioneel recht