A Struggle for Peace
Utrechtse Studentenvereniging SIB organiseert grootschalig congres over vrede met openingslezing door Lilianne Ploumen

07-04-2018 10.00 - 18.30

Domkerk (opening) Achter de Dom 1 Utrecht

Academiegebouw Domplein 29 Utrecht

Op 7 april 2018 vindt de vierde editie van het congres A Struggle for Peace in de binnenstad van Utrecht plaats. Het congres staat in het teken van de uitdagingen van onze tijd: huidige conflictsituaties, conflicts- en vredesprocessen en de voorwaarden voor vrede. Experts en bezoekers gaan tijdens het congres met elkaar in gesprek en denken gezamenlijk en vanuit verschillende invalshoeken na over duurzame oplossingen.

De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, opent A Struggle for Peace in de Domkerk en aansluitend verzorgt oud-minister en huidig Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen de openingslezing. Vanuit haar ervaring en expertise om de leef- en werkomstandigheden voor veel mensen in de wereld te verbeteren, zal zij ingaan op de vraag of Nederland invloed kan uitoefenen over haar landsgrenzen heen.

Het thema
De snelle veranderingen in de wereld gaan regelmatig gepaard met conflicten. Inzicht in deze conflicten draagt bij aan de strijd voor vrede. A Struggle for Peace staat deze editie in het teken van grenzen; grenzen van kennis, identiteit en macht, omdat dit de bouwstenen van zowel conflict als vrede zijn.

De sprekers
A Struggle for Peace is een dag vol lezingen, debatten, paneldiscussies, workshops en masterclasses. Na de opening vinden er vier programmarondes plaats in het Academiegebouw op het Domplein. Eliot Higgins is één van de sprekers. Als burgerjournalist en oprichter van het bureau Bellingcat onderzocht hij de MH17-ramp en de Syrische burgeroorlog. Achter zijn computer speurde hij de krochten van het internet af naar feit en fictie. Hoe kijkt hij aan tegen het ‘post-truth’ tijdperk? Waar liggen volgens Higgins de grenzen van kennis?
Daarnaast spreken schrijver en feministe Jessa Crispin; Eerste Kamerlid Paul Schnabel; activist Jerry Afriyie; ondernemer en schrijver uit Silicon Valley Andrew Keen; voormalig Kamerlid, minister en VN-gezant Jan Pronk; politicoloog Haroon Sheikh; econoom Herman Wijffels; Europarlementariër Agnes Jongerius; en nog heel veel meer! Op de website zijn alle sprekers en het gehele programma te vinden.

De doelstelling
A Struggle for Peace heeft als doel bewustwording te creëren en opinievorming te stimuleren over huidige conflictsituaties, vrede en haar voorwaarden. Dit wordt gedaan door het bieden van diverse perspectieven op de te bespreken thema’s. Sprekers vanuit verschillende disciplines kijken samen met de bezoekers naar mogelijke nieuwe invalshoeken en oplossingsrichtingen. Door het gesprek aan te gaan, elkaar vragen te stellen, te luisteren en praten met elkaar doorbreekt A Struggle for Peace vaststaande formats om meer in termen van grenzeloosheid te kunnen denken.

Het cultureel programma
Dit is ook de reden dat er een uitgebreid cultureel programma zal zijn, met onder meer muziek van het Catching Cultures Orchestra, theater van Lucas De Man, een tentoonstelling van Lana Mesić en vele prominente kunstenaars die zullen deelnemen aan verscheidende panelgesprekken, zoals Merlijn Twaalfhoven, Jan Rothuizen en Arne Hendriks. Daarnaast zijn de organisatoren van het congres een bijzondere samenwerking aangegaan met studenten van de HKU, die speciaal voor deze gelegenheid en binnen de thematische kaders nieuw werk zullen creëren. Zo worden bezoekers geconfronteerd met verschillende manieren van kijken en daarmee aangezet om zelf op een andere wijze over de thema’s na te denken.

Kaarten
Geïnteresseerden kunnen hun eigen programma samenstellen en kaarten bestellen op www.astruggleforpeace.nl. Reguliere kaarten voor de hele dag kosten 15 euro, inclusief lunch.

A Struggle for Peace is een initiatief van de Utrechtse studentenvereniging SIB. Zij nodigen experts en bezoekers uit in gesprek te gaan over de voorwaarden voor vrede.

Voor meer informatie:

www.astruggleforpeace.nl
Facebook: A Struggle for Peace/A Struggle for Peace 2018
E: info@astruggleforpeace.nl

Jip Lensink, voorzitter van A Struggle for Peace.
E: jiplensink@astruggleforpeace.nl